Support- en beheerafdeling detacheren? Houd rekening met deze 5 dingen!

 

Steeds meer bedrijven staan te springen om supportmedewerkers, werkplekbeheerders en systeembeheerders. Soms voor een langere periode, soms juist voor een kortere tijd. De ene keer specifiek voor een traject waar de kennis nog niet voor in huis is en een andere keer juist ter ondersteuning, omdat er simpelweg veel te veel werk ligt. Wat de reden voor jou ook is, je wilt uiteraard dat de inhuur succesvol is. En om dat voor elkaar te krijgen, heb je meer nodig dan alleen een goed detacheringsbureau en een medewerker die op zijn plek zit. Houd rekening met deze 5 dingen en je kan rekenen op een fijne samenwerking met álle partijen.

1 / Waar heb je precies talent voor nodig?

Voordat je daadwerkelijk de stap maakt naar iemand inhuren, is het goed je af te vragen waar je deze medewerker precies voor nodig hebt. Heb je iemand nodig die kennis heeft van een specifiek systeem? Wil je juist iemand die veel van álles weet? Gaat het om systeembeheer of is werkplekbeheer veel passender?

Het grote voordeel van inhuren via een detacheringsbureau is dat je snel hoogopgeleid personeel tot je beschikking hebt. De medewerkers hebben de juiste certificaten (en vaak meer dan dat, omdat ze zichzelf graag blijven ontwikkelen), zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en werken pro-actief. Maar je hebt niets aan de medewerker die aan al je eisen voldoet als je eisen niet kloppen met je uitdaging.

Een aantal handvatten om over na te denken:

  • denk na of je het belangrijk vindt dat iemand écht in het team past, zeker als het om een korte(re) periode gaat, of dat je de kennis belangrijker vindt

  • bedenk hoe je je zoektocht wil aanvliegen: wil je op zoek naar een specifiek persoon of juist naar de beste oplossing voor je probleem?

  • is het een wens om eventueel de ingehuurde professional ‘over te nemen’ als je opdracht is afgelopen?

  • is inhuur wel écht een oplossing of ligt de oorzaak van je uitdaging heel ergens anders, zoals bijvoorbeeld bij gebrekkige communicatie?

2 / Zo vind je het juiste (ict-)detacheringsbureau

Eerlijk is eerlijk: je ziet door de bomen bijna het detacheringsbos niet meer. Er bestaan veel detacheringsbureaus — óók die, net als Itera, gespecialiseerd zijn in ict. Je wilt samenwerken met de juiste, dus je keuze voor een detacheringsbureau moet de goede zijn. Maar hoe ontdek je of een specifiek bureau jouw perfecte keus is? Begin bij het begin en zet je wensen op papier. Zo is het makkelijk af te vinken aan welke eisen het detacheringsbureau voldoet. Misschien vind je het heel fijn om persoonlijk contact te hebben. Of is het voor jou enorm helpend als een van de medewerkers bij jou een kop koffie komt drinken om je uitdaging en je zoektocht naar het juiste in te huren talent helder te krijgen. Wat het ook is, schrijf het op en maak er een checklist van.

Om naar voren te krijgen of het detacheringsbureau daadwerkelijk aan je wensen voldoet, stel je een aantal vragen. Denk aan:

  • wat is de ervaring in de detachering qua branche en in aantal jaren?

  • hoe vindt matching plaats — is dat op basis van cv of ook op basis van talent en succes?

  • hoe groot is het netwerk van professionals?

  • op basis van welke criteria neemt het bureau professionals aan?

  • hoe zorgt het bureau ervoor dat de professionals altijd actuele en de juiste kennis paraat hebben?

Bekijk ook welke interne opleidingen de detacheerder aanbiedt. Het vakgebied ict ontwikkelt zich razendsnel — misschien wel het snelst van alle branches. Talenten die je inhuurt moeten altijd van de meest actuele hoed en de rand weten. Een goede detacheerder biedt interne trainingen en opleidingen aan. Sterker nog: een excellente detacheerder doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de beste kennis én de beste oplossingen in huis haalt.

3 / Bespreek je behoeftes

Je klopt niet voor niets aan bij een detacheringsbureau. Bespreek altijd je behoeftes — en dan bedoelen we echt al je behoeftes voor deze opdracht. Heb je harde eisen wat betreft hard skills? Laat het weten. Wil je dat iemand ook de nodige soft skills heeft? Zeg ook dat. Alleen als je je wensen uitspreekt, kunnen ze waargemaakt worden.

Consultants van Itera komen graag bij je op bezoek om je wensen en behoeftes te bespreken. Want niet alleen onze professionals beheersen de materie — iedereen in ons bedrijf doet dat. Alleen op die manier komen we er samen achter wat jij precies nodig hebt en is een perfecte oplossing te bieden. We luisteren, stellen de juiste vragen en ontzorgen je met de perfecte match.

4 / Wat mag het kosten?

Veel ondernemers denken dat detachering ontzettend duur is. En eerlijk is eerlijk: níemand geeft graag te veel geld uit. Je kan het maar één keer uitgeven en dan kan het maar beter aan iets goeds zijn. Iemand inhuren is in absolute cijfers wellicht prijziger dan een eigen werknemer in dienst hebben. Maar… als je een professional inhuurt via een detacheringsbureau, dan is hij of zij a) snel beschikbaar, b) heeft hij of zij precies de kennis en ervaring in huis die je zoekt om meteen aan de slag te gaan en c) hoef je zelf geen tijd te steken in een uitgebreide sollicitatieprocedure. En bij een zelf-georganiseerde sollicatieprocedure is het nog maar de vraag of je iemand vindt die aan je wensen voldoet.

Denk dus goed na over het budget dat je beschikbaar hebt of wilt stellen en wat een ingehuurde professional jou waard is. Je haalt namelijk niet alleen een mens je bedrijf binnen, het is veel meer dan dat. Je wordt ontzorgd én de kans is groot dat de ingehuurde professional zo pro-actief is, dat de processen in je bedrijf verbeteren. Wat ook weer geld oplevert.

Tip: lees ook de blogpost ‘Als groot bedrijf support en beheer inhuren? Dit zijn je voordelen!

5 / Vind de juiste match

Toch een beetje spannend of de juiste match die wij voor ogen hebben ook écht de juiste is? Snappen we. Daarom zorgen we altijd voor een goede intake met de kandidaat. Niet alleen onze eigen intakes doen we met zorg, ook die voor jou. We moedigen je altijd aan in gesprek te gaan met de professional, zodat ook jij overtuigd bent van zijn of haar toegevoegde waarde en soft skills. Goed om te weten: wij selecteren niet alleen op basis van cv, maar ook op de persoon. Is het iemand die past bij jouw bedrijf, de uitdaging en in het team? Dan pas is het een geschikte match.

Is het een ‘nee’ voor jou? Dan zorgen we ervoor dat we zo snel mogelijk een tweede professional aan je voorstellen. En natuurlijk blijven we altijd in direct contact met je, ook als het ingehuurde talent op zijn of haar plek zit. Zo houden we elkaar op de hoogte van hoe het gaat, of bijsturing nodig is en of we samen voor elkaar boksen dat we jouw probleem oplossen.

 

 
Iteral Mockup 1.png

Wil jij naar een “excellente” support- & beheerafdeling?